WHO: vervuiling van de lucht verantwoordelijk voor 7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar

Gezondheid
luchtvervuiling unickz

Volgens een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is luchtvervuiling verantwoordelijk voor zeven miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar. Dit aantal is hoger dan het aantal sterfgevallen als gevolg van hiv, malaria en tuberculose bij elkaar.

Het rapport benadrukt dat luchtvervuiling een wereldwijd probleem is dat de gezondheid van miljoenen mensen schaadt. Het veroorzaakt een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, longkanker en beroertes.

De meeste van deze vroegtijdige sterfgevallen vinden plaats in lage- en middeninkomenslanden, waar de luchtvervuiling vaak het ergst is. Volgens de WHO hebben de meeste mensen in deze landen geen toegang tot schone energiebronnen en zijn ze afhankelijk van vervuilende brandstoffen zoals hout, steenkool en kerosine.

De WHO benadrukt ook dat er dringend actie moet worden ondernomen om de luchtvervuiling te verminderen en de gezondheid van mensen over de hele wereld te beschermen. Dit kan onder meer worden bereikt door de overgang naar schone energiebronnen, de invoering van strengere milieunormen en de verbetering van de toegang tot schone lucht.

Het rapport van de WHO benadrukt dat luchtvervuiling een bedreiging vormt voor de gezondheid van mensen over de hele wereld en dat er onmiddellijke actie nodig is om dit probleem aan te pakken.